joi, 21 martie 2013

MODEL CONTRACT CONCESIUNE


                                                   CONTRACT DE CONCESIUNE

                                                        Încheiat astăzi..................




I. PĂRŢILE CONTRACTANTE


          Primăria........................ cu sediul în .............. str. ........... nr. ............... înregistrată sub nr. ..... la Registrul Comerţlui sub nr. ...................... având contul nr. .................... deschis la Banca ............................... reprezentată legal prin .......................... şi .................................. în calitate de concedent

şi

         Societatea comercială ............................................. cu sediul în ............., str. ............, nr. ...., Bl. ....., sc. ....., ap. ....., înregistrată la Registrul Comertului sub nr. J............., C.U.I. RO .............., având contul nr. ......................... deschis la Banca ............................ prin reprezentantul său legal administrator ................... în calitate de concesionar,

             la data de ......................................................, la sediul concedentului din judeţul Galaţi, comuna ............................., sat..........................., în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică, aprobată cu modificări prin Legea nr. 22/2007, şi al Hotărârii Consiliului comunal de aprobare a concesionarii nr. ......................... din ........................., s-a încheiat prezentul contract de concesiune.


II. OBIECTUL CONTRACTULUI DE CONCESIUNE

Art. 1. - Obiectul contractului de concesiune îl reprezintă cedarea de către concedent şi preluarea în concesiune de către concesionar a suprafeţei de ……….mp teren şi a clădirii…………….., situate în ............. comuna..................................., destinat pentru contruirea şi amenajarea unui depozit de materiale de construcţii.

Art. 2. - Concesionarea se face în condiţiile stabilite prin caietul de sarcini, având nr. de înregistrare ........... - anexa 2.

Art. 3. - Predarea - primirea terenului concesionat va fi consemnată într-un procesul – verbal.

III. TERMENUL

Art. 4. - Durata concesionării este de 49 de ani, începând cu data predării – primirii terenului, în condiţiile stipulate în prezentul contract şi anexele sale.

Art. 5. – (1) Concedentul va comunica, în scris, concesionarului cu 12 luni înainte de încetarea concesiunii, punctul său de vedere asupra încetării concesiunii/prelungirii termenului de concesionare.
(2) Cu acordul de voinţă al părţilor contractante, prezentul contract poate fi prelungit pentru o perioada egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială, prin act adiţional.
(3) La expirarea termenului de concesiune, concesionarul va restitui bunul concesionat exclusiv investiţiile realizate din fondurile sale.

IV. REDEVENŢA

Art. 6. – (1) Redevenţa este de .................... lei, plătită anual, în conformitate cu caietul de sarcini.
(2) Preţul concesiunii se plăteşte anual, până la data de 31 a lunii în care a fost încheiat prezentul contract.

V. PLATA REDEVENŢEI

Art. 7. - Plata redevenţei se face prin conturile:
- contul concedentului nr. ........................................., deschis la Banca ......................................................................;
- contul concesionarului nr. ......................................., deschis la Banca ..................................................................... .
Art. 8. – Îmbunătăţirile şi sporul de valoare adus obiectului prezentului contract de către concesionar va fi scăzut din redevenţa datorată concedentului, conform devizului de lucrări întocmit pentru fiecare lucrare în parte.

VI. DREPTURILE PĂRŢILOR

Drepturile concesionarului

Art. 9. - (1) Concesionarul are dreptul de a exploata în mod direct, pe riscul şi pe răspunderea sa, bunurile proprietate publică ce fac obiectul contractului de concesiune.
(2) Concesionarul are dreptul de a folosi şi de a culege fructele bunurilor care fac obiectul concesiunii, potrivit naturii bunului şi obiectivelor stabilite de părţi prin contractul de concesiune.
(3) Concesionarul are dreptul, în cazul în care modificarea unilaterală a contractului îi aduce un prejudiciu, să primească în mod prompt o despăgubire adecvată şi efectivă. În caz de dezacord între concedent şi concesionar cu privire la suma despăgubirii, aceasta va fi stabilită de către instanţa judecătorească competentă.


Drepturile concedentului
Art. 10. - (1) Concedentul are dreptul să inspecteze bunurile concesionate, verificând respectarea obligaţiilor asumate de concesionar.
(2) Verificarea se va efectua numai cu notificarea prealabilă a concesionarului.
(3) Concedentul are dreptul sa modifice în mod unilateral partea reglementară a contractului de concesiune, din motive exceptionale legate de interesul national sau local.

VII. OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR

Obligaţiile concesionarului
Art. 11. - (1) Concesionarul este obligat să asigure exploatarea eficace în regim de continuitate şi de permanenţă a bunurilor proprietate publică ce fac obiectul concesiunii, să administreze şi să exploateze obiectul concesiunii ca un bun gospodar, cu maximă diligenţă şi pricepere, ca în cazul propriilor sale bunuri şi averi. In acest scop, va lua măsuri consecvente de conservare a valorii obiectului concesiunii.
(2) Concesionarul este obligat să exploateze în mod direct bunurile care fac obiectul concesiunii.
(3) Concesionarul poate subconcesiona bunul ce face obiectul concesiunii, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2006, aprobată cu modificari prin Legea nr. 22/2007.
(4) Concesionarul este obligat să plătească redevenţa.
(5) Concesionarul este obligat să respecte condiţiile impuse de natura bunurilor proprietate publică.
(6) La încetarea contractului de concesiune prin ajungere la termen, concesionarul este obligat să restituie concedentului, în deplină proprietate, bunurile de retur, în mod gratuit şi libere de orice sarcini.

Obligaţiile concedentului
Art. 12. - (1) Concedentul este obligat să predea obiectul concesiunii, să nu îl tulbure pe concesionar în exerciţiul drepturilor rezultate din prezentul contract de concesiune şi să îi asigure acestuia deplina folosinţă a bunurilor ce fac obiectul prezentului contract, pe toată durata concesionării.
(2) Concedentul nu are dreptul să modifice în mod unilateral contractul de concesiune.
(3) Concedentul este obligat să notifice concesionarului apariţia oricăror împrejurări de natură să aducă atingere drepturilor concesionarului.
(4) Concedentul este obligat să pună la dispoziţia concesionarului, la data începerii concesiunii, inventarul complet liber de orice sarcini şi să răscumpere plusurile valorice ce apar la expirarea datei concesiuni.


VIII. FORŢA MAJORĂ
Art. 13. – (1) Forţa majoră exonerează de răspundere părţile, în cazul neexecutării parţiale sau totale a obligaţiilor asumate prin prezentul contract. Prin forţă majoră se înţelege un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apărut după încheierea contractului şi care împiedică părţile să execute total sau parţial obligaţiile asumate.
(2) Partea care invocă forţa majoră are obligaţia să o aducă la cunoştinţa celeilalte părţi, în scris, în maximum 5 (cinci) zile de la apariţie prin telex/fax/telefon urmat de o scrisoare recomandată, iar dovada forţei majore, împreuna cu avertizare asupra efectelor şi întinderii posibile a forţei majore, se va comunica în maximum 15 (cincisprezece) zile de la apariţie.
(3) În caz de forţă majoră, comunicată şi constatată, în conditiile de mai sus, executarea obligaţiilor părţilor se decalează în consecinţă cu perioada corespunzătoare acesteia, cu menţiunea că nici una din părţi nu va pretinde penalităţi sau despăgubiri, pentru întârzieri în executarea contractului.
(4) În condiţiile în care forţa majoră conduce la o decalare a obligaţiilor părţilor mai mare de 6 luni, părţile se vor reuni pentru a hotărâ asupra exercitării în viitor a clauzelor incluse în contract. În cazul dispariţiei sau a imposibilităţii de exploatare a bunului concesionat, situaţie verificată şi constatată de comisia legal constituită, părţile vor conveni asupra continuării sau încetării contractului.

IX. ÎNCETAREA CONTRACTULUI DE CONCESIUNE
Art. 14. - (1) Prezentul contract de concesiune încetează în următoare situaţii:
a) la expirarea duratei stabilite în contractul de concesiune;
b) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concedent, prin reziliere de către concesionar, cu plata unei despăgubiri în sarcina concedentului;
c) la dispariţia, dintr-o cauză de forţă majoră, a bunului concesionat sau în cazul imposibilităţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fără plata unei despăgubiri;
(2) La încetarea, din orice cauză, a contractului de concesiune, concesionarul are obligaţia de a preda bunul ce a facut obiectul concesiunii, cu excepţia investiţiilor realizate din fondurile concesionarului.

Art. 15. - (1) Concesionarul poate renunţa la concesiune în situaţia în care cauze obiective, justificate, fac imposibilă realizarea investiţiei sau exploatarea ei după punerea în funcţiune, după verificarea celor semnalate de concesionar de către o comisie formată din reprezentanţii concedentului şi ai concesionarului, care vor hotărâ asupra continuării sau încetării contractului.
(2) În cazul în care concesionarul înstrăinează investiţia realizată pe terenul concesionat, acesta va informa prealabil concedentul privind transmiterea concesiunii potenţialului cumpărător, înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru investiţie.
(3) În cazul în care concesionarul încheie acte juridice şi îşi asumă obligaţii faţă de terţi în legătură cu exploatarea terenului concesionat şi a investiţiei edificate pe acest teren, concesionarul va prevedea în respectivele acte juridice o clauză specială prin care concedentul se va substitui concesionarului în toate drepturile prevăzute, atunci când încetarea concesiunii a intervenit înainte de încetarea valabilitţăii actelor respective.

X. RĂSPUNDEREA CONTRACTUALĂ

Art. 16. – (1) Nerespectarea de către părţile contractante a obligaţiilor cuprinse în prezentul contract de concesiune atrage răspunderea contractuală a părţii în culpă.
(2) Neplata redevenţei sau executarea cu o întârziere de 90 de zile a acestei obligaţii îndreptăţesc concedentul la perceperea unor penalităţi de 0,1 % din suma datorată, calculată pe zi întârziere.
(3) Pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract, caietul de sarcini şi alte înscrisuri, concedentul datorează penalităţi de 0,1 % pe zi întârziere, cu daune în completare, concesionarul putând cere de asemenea rezoluţiunea prezentului contract.

XI. LITIGII

Art. 17. - (1) Litigiile care se vor naşte din prezentul contract sau în legatura cu prezentul contract, inclusiv cele referitoare la validitatea, interpretarea, executarea sau desfiinţarea lui vor fi soluţionate pe cale amiabilă.
(2) Dacă părţile nu vor ajunge la o înţelegere amiabilă, atunci soluţionarea litigiilor de orice fel ce decurg din executarea prezentului contract de concesiune se realizează potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare.
(3) Instanţa competentă să soluţioneze eventualele diferende apărute în cursul derulării prezentului contract este instanţa de judecată competentă, în raza teritorială a căreia se află bunurile ce fac obiectul concesiunii.

XII. CLAUZE SPECIALE

Art. 18. – Prezentul contract se reziliază, total sau partţal, la solicitarea scrisă a concesionarului pentru situaţii de interes public, naţional sau local, constatat prin acte autentice emise de autoritatea municipală sau prin hotărâri ale Guvernului. În acest caz, rezilierea operează de la data primirii de către concedent a notificării scrise.

XII. DISPOZIŢII FINALE

Art. 19. Modificarea sau adaptarea prezentului contract se poate face numai cu acordul părţilor.

Art. 21. Procesul verbal de predare-primire a terenului, planul de situaţie si certificatul de urbanism nr……… din……….. fac parte integrantă din prezentul contract.

Art. 23. Prezentul contract privind concesionarea terenului situat în judeţul Galaţi, comuna……………………, sat…………………….., compus din teren în suprafata de ……………… mp. şi clădire în suprafaţă de …………………mp, s-a încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.



CONCEDENT,                                                                                                   CONCESIONAR,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu